Jag var på Gotlands Företagardag i går på Wisby Strand. Det är Tillväxt Gotland som varje år arrangerar en dag för det gotländska näringslivet, med inspirerande föreläsningar, mässa, prisutdelningar och efterföljande middag med bara gotländska råvaror. Det är tredje föreläsningen den här hösten som ordet OM används som metafor för förändring. OM har aldrig varit ett så populärt ord. Jo, förresten, när Niklas Strömstedt gav ut sitt album ?Om?, 1990. Men den här gången handlar det inte om ett hav eller en himmel. Nu handlar det om ?tänk om???, eller ?tänka om?. Det kan vara en förkortning för: Oros Moment, Omedelbar Medvetenhet, Omedelbar Mobilisation, Omedelbar Målbildsförändring, eller helt enkelt Osann Mediabild. Media sprutar ut skräck för att sälja. Samtidigt, med ytterst dålig timing, byter vi regering. Förändring är ju skräckinjagande, men det är ju det här som är demokrati. Vi kan tycka vad vi vill om SD, M, KD eller L men om tillräckligt många tycker de är det bästa alternativet att leda Sverige, så måste ju resten förhålla sig till det i en frisk demokrati. Vi har en frisk demokrati i Sverige. Hurra! Vem vill flytta till London just nu?
Osann mediabild var just temat för en av föreläsarna – Staffan Landin som arbetat med Hans Rosling och Gapminder. Hans Rosling gick bort 2017, men det var lika roligt att lyssna till Staffan Landin. Han är gotlänning och son till Sonja Landin, för övrigt. Har ni läst Hans Roslings böcker? Mycket intressanta, men kolla först på nätet: https://www.gapminder.org/tools/#$chart-type=bubbles&url=v1. Kopiera adressen och kolla hur våra inkomster i världen har förändrats över åren. Dra i pilen så ni börjar på 1800-talet och se hur roligt bubblorna förflyttar sig. Man kan också kolla på hur världens invånare mår idag. Hans Roslings uppmaning är att inte lyssna till media för mycket, utan att i första hand kolla på vad statistiken säger: mänskligheten på jorden har aldrig mått bättre.
Mänskligheten alltså. Planeten Jorden mår desto sämre när vi mår bättre, vilket just nu är en av våra största utmaningar. Men om vi (läs NASA) kan skicka en planet ur sin bana mot jorden, så kan vi väl förhindra vår egen planets undergång? Hur svårt skall det vara? Vi behöver vara fler som gör rätt saker, eller som Dino Larsson förklarade det: 1+1=11. ?Andra säger att 1+1 blir 3 och kallar det synergieffekt. Men 1+1 blir ju för fan 11?. Klok ?Asberger?-logik. Kanske är det just dessa ?kriser? som vi just nu befinner oss i som behövs för att vi på allvar skall förändra vårt beteende. Vi skapar nya hållbara rutiner när vi försöker minska vår energiförbrukning för att minska beloppet på elräkningen, dvs i den närmiljö som vi kan påverka. Att grannen hittat knappen till infravärmaren på terrassen är ju bara bonus.
Så det enskilda individer kan göra, är att fundera på hur man själv förhåller sig till just ?förändring?. Hur hanterar jag en situation som förändrar saker för mig? Ja, det första är att fundera på vad det är man själv kan kontrollera, dvs närmiljön, vilket egentligen är det enda du kan påverka. Katie Byron har preciserat det här på ett enkelt sätt: My business, your business and Gods business; min ensak som jag kan påverka, det andra gör som gör att jag påverkas och naturens påverkan som ingen kan påverka. Så när du tänker: ?Tänk om ?. händer?? ?r det påverkansbart eller är det bara att förhålla sig till situationen?
Det är inbyggt i vår primitiva hjärna att vi skall vara lite oroliga för vad som kan hända, för att hålla oss vid liv, överleva. Men allt som hjärnan påstår behöver inte vara sanning. Orostankar är just bara tankar, varningssignaler från tidigare erfarenheter. ?Tack för varningen, men inte just nu, tack?. Skulle man lyssna på alla varningstankar, skulle man ju bli stående i steget. Men som företagare kan det vara av yttersta vikt att sondera ?terrängen? på marknaden om tänka om. Det är vad Sofie Lindblom vill förmedla som sista föreläsare innan middagen signerad av Wisby Strands köksmästare Robin Ingelse. Sofie Lindblom är tidigare global innovationschef på Spotify och har fått flera utnämningar som en av de mäktigaste kvinnorna i Europa. In på scen kommer en ung tjej i silverkostym och vit hatt. Hepp! Jag hade tänkt spola den här föreläsningen och det var fler som tänkt samma sak tydligen eftersom stolarna gapar tomma. Men det här var den i särklass bästa föreläsningen för dagen.
I en värld som förändrar sig snabbare än någonsin behöver varje företag och organisation tänka just ?Tänk om?vad gör vi då??. Hon beskriver innovation med hjälp av en bild på en stor pråm som har en liten motorbåt vid sin sida. Pråmen symboliserar det starka företaget som tuffar på som vanligt, och motorbåten den snabbe spejaren som kollar av vad som finns framöver för att kunna informera pråmen om eventuella hinder eller faror. På så sätt kan pråmen hinna ställa om kursen innan stupet. ?Spejare? har vi människor alltid haft, och idag behövs de som allra mest. Minns ni Kodak? Ups. Förr sa man att man skulle ha 13-åriga flickors beteende under uppsikt eftersom det var de som styrde konsumtionen i världen. Vi behöver alltså en strategi för att bejaka nya ideér och pröva dem och marknadens behov, för att inte hamna på efterkälke när efterfrågan av dagens produkter försvinner eller förändras. Ett tips är att prenumerera på ”Trend watching” på Whats Up.
När jag står framför spegeln och dansar till hög musik i hallen inser jag att även min dans behöver innovativ förändring, och vad är det jag gör med munnen? Det ser ju inte klokt ut. Herregud! Tydligen är jag inte ensam med min spegeldans. Till middagen erkänner min bordsgranne att hon gör likadant; varje barnledig fredag, ensam, hög musik, bubbel i glaset och fjompdans framför spegeln. Killar dansar ju inte längre, det finns inga danspartners. Vi skrattar så tårarna rinner. Aldrig i världen att jag skulle vilja exponera min dans till allmän beskådning, så med innovativ inspiration från Företagardagen frågar jag Sara på Visby Dansskola hur man dansar nuförtiden. Svaret är att ?spegeldansen? nu utförs av flickor i 9-12 årsåldern, utan partner, framför stora speglar och kallas ?Artistic Ballroom?. Jag tittar på henne med förvåning och frågar lite försiktigt om det finns någon grupp för äldre medelålders? nej, inte det, nehej. Fan. En blandgrupp, kanske? Inte det heller? Nej, jag håller med. Det skulle se konstigt ut om nåt. En åldersavvikande i en spektakulär avvikande dans bland dessa unga flickor, och en vägg av speglar. Nej, då krävs det mer än ett glas bubbel.
Nu finns Artistic Hallroom i alla fall på Jungman, fredag runt 22? isch. ?Gods business? blev just ?My business?. Ha!