Ja, vad hände? Det var 33 grader i söndags, nu är det 11. Från shorts till jeans, från flipflops till strumpor, från rosé till rött, från solstolen till tv-soffan, från semester till heltid, från 3 fakturor till 200 och vad tusan hände med hushållsosten? Något måste ju ha hänt i förädlingsprocessen då priset hissats som om det vore en flagga på självaste nationaldagen. För inte kan vi väl skylla på Putin igen? Nej, det är nog nu vi betalar priset för utnyttjandet av moder jords resurser. Klimatfrågan och vården av vår planet borde vara den viktigaste frågan i den här valrörelsen. Problemet med gängkriminaliteten verkar ju läka sig självt; snart har de ju skjutit av sig själva.
Enligt vett och etikett skall man ju inte prata politik vid middagar eller vid trevligare sammankomster, men ni äter väl inte nu? Trevlig sammankomst? Det här? Nej? alltså kan vi prata politik, det är ju ändå det som är det mest aktuella på agendan just nu. Har ni gjort Valkompassen? Det har jag. Svävar man på svaren och trycker ?Instämmer? på alla frågorna, får man resultatet att man bör rösta på Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Blir man mer bestämd och klickar i ?Instämmer helt? på alla frågorna är man definitivt en Sverigedemokrat. Gör man tvärtom och svarar ?Emot? på alla frågor blir man Centerpartist, eller Vänsterpartist. När vi så svarar ?Helt emot? blir vi definitivt en Vänsterpartist, näst efter blir det Centerpartist. Roligt, eller hur? Jag klickade givetvis på ?Ingen åsikt? också på alla frågorna, men då var jag helt fel ute. ?Oops, något gick sönder?, vilket kanske var det bästa svaret. För om vi nu har en demokrati med rösträtt för alla, så vore det väl själva fanken om man inte skulle kunna uppbringa en åsikt, annars går ju demokratin just ”sönder”.
Det är ju inte så man skall använda Valkompassen, så klart. Men jag var tvungen att kolla. Det är TT Nyhetsbyrå som tagit fram 25 frågor som belyser den politiska debatten. Några frågor är dessutom partiernas främsta valfrågor. Rösträtt för alla i Sverige skrevs in i grundlagen 1921, men redan i början på 1900-talet var kvinnor Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Ellen Key mfl på krigsstigen och krävde utökad jämställdhet mellan könen. Första världskriget kom emellan och kan vara en anledning till att det dröjde. Idag kan alla som varit svenska medborgare senast en månad före valdagen rösta i våra demokratiska val. En ynnest.
Men tar vi den för givet? ?r vi i Sverige för flata? Skall verkligen de där kriminella som bryter mot lag och ordning få rösta? Politik handlar ju i mångt och mycket om lag och ordning. Skall den där människan som slänger plastburkar bland metallen i återvinningsboden verkligen få rösta? Eller han som följer efter ambulansen när den kommer med blåljus på motorvägen och sicksackar sig fram bland andra bilister som flyttar sig. Skall han verkligen få rösta? Eller hur kommer det sig att de där högerextremisterna som vill utrota utlänningar röstar i ett demokratiskt val? Invandring har skett så länge människan funnits på jorden. Det räcker att man släktforskar en tisdagskväll i veckan en höst, för att upptäcka valloner, polacker, tyskar och mördare i sitt eget blod. De kanske inte vill släktforska eller ens läsa. Varför röstar dom? Varför bildade Jimmie ett eget parti? Varför inte bara hoppa med i ett befintligt parti och visa vad man kan? Vill han ha egen makt? Han pekar väldigt mycket på sig själv. Han kan prata, det kunde Hitler också.
Vår förra landshövding, Cecilia Schelin Seidegård, har i sin bok ?Ett helvete i taget?, formulerat sig på ett alldeles formidabelt sätt: ?Med hjälp av många experter och ett intensivt lyssnande kan man fläta ihop ett samhälle som ger förutsättningar för livskvalitet kopplat med hållbarhet. Men för att lyckas måste alla vara med och vilja göra gott?. Så vad har vi att göra fram till den 11:e? Läsa partiernas ideologier och slå upp ?liberalism?, ?konservatism? och ?socialism?. Allt finns på nätet. Det är väl det minsta vi kan göra, ja och så sluta kasta plast bland metallen.