Jag vet vad en ”snippbastu” är

Det är internationella kvinnodagen nu på onsdag den 8e mars. Påpassligt nog har det väl inte undgått någon att lära sig vad en ?snippa? är. I ärlighetens namn är ordet inget som jag själv är uppväxt med. De ord man fick lära sig var springa eller ändan. Kompisar använde ?muff? eller ?persika?. Jag fattade aldrig egentligen varför det hette som det gjorde, ?ändan? det var ju namn på både baken och det man hade framtill, ?muff? var ju något som man hade på bilratten och ?persika?? ja, det är ju en persika. Det fick bli springa, eftersom det ju faktiskt var en springa där.

Tydligen var det här inte bara en fråga som jag hade, så runt 2000-talet hittade man på ordet ?snippa?. Snoppen och snippan, på så sätt skulle det bli tydligare och mer jämställt. Från 2006 har det funnits i Svenska Akademiens ordbok (SAOL) där det beskrivs som ?kvinnans könsorgan?, i Svensk ordbok (SO) finns förklaringen ?kvinnans yttre könsorgan?. Tydligen har denna uppdatering undgått fler. Hur kan man som nämndeman i en Hovrätt misstolka att en 50-årig man nog inte gjort sig skyldig till våldtäkt på en 10-årig flicka då han haft sitt finger ??inuti snippan?? Hur kan han ha haft den inuti ett ??yttre könsorgan?? Varför gjordes inte någon större utredning i frågan om det nu var så att en tingsrätt tidigare hade dömt annorlunda?

När man pratar med män om kvinnodagen så frågar de allt som oftast varför det inte finns en ?Mansdag?? En klok kvinna jag nämnde detta för sade ?Jamen, de har ju alla andra dagar.? Kvinnor skall alltså uppmärksammas 0,2 % av året. Eller 0,3% om man räknar in Mors dag. Så är det nog inte i verkligheten, men om man kikar utåt i världen blir man ju fundersam. Som ung gillade jag aldrig ?kvinnokampen?, jag gillade min pappa och mina bröder. Här behövdes ingen kamp oss emellan, vi var jämlikar och vi syskon behandlades lika. Det är först senare i livet man förstått att det har behövts en rörelse, både nationellt och internationellt, för kvinnors rättigheter.

Efter att ha läst Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Ester Blenda Nordström´s böcker, får man en bild av kvinnornas situation förr i tiden, och det är bara drygt 100 år sedan. Tillsammans med flera andra kvinnor, Ellen Key och Fredrika Bremer med flera, drev de en kamp för kvinnors rättigheter som slutade i att kvinnan fick rösträtt i Sverige 1919. ?ven i övriga Europa fanns liknande kvinnorörelser med samma mål. Under första och andra världskriget, fick de dock andra mål att rikta in sig mot; kampen för fred.

Elin Wägner tillsammans med Elisabeth Tamm försöker i sin bok ?Fred med jorden? som utgavs 1940, få de styrande att förstå att den riktning som Sverige tar inom industrialism och teknologi, inte kommer att fungera i längden. Det är kvinnorna som har kunskapen om hur jorden och människan i samspel skapar ett hållbart samhälle. Det intressanta är att det de visste då, är vad vi förstår idag. Till och med Körkortsboken från 1922 har fått stryk på foten. Statistiken är tydlig, det är kvinnorna som är bästa förarna i trafiken.

Man kan ju ställa sig frågan varför kvinnor varit underordnade männen genom tiderna? Enligt Wägner i hennes bok ?Väckarklocka?, styrdes samhället för länge sedan av ett matriarkat, ett kvinnligt styre. Det är ju inte svårt att tänka, då det var kvinnan som födde barnen och även såg till att de överlevde och förde arten vidare. Tidigare har man ju tänkt att det var mannen med sin påk som försåg familjen med mat. Men alla som haft barn fattar ju idag att honan inte kunde vänta på karln skulle komma hem, för att få mat till ungarna. Hon fick ju plocka rötter och bär precis som deltagarna i Robinson, för att få det att funka.

Förmodligen var det först i antikens Grekland som kvinnan sattes i andra hand. Samhället blev militäriskt och krigare var viktiga. En pojke blev viktigare att föda än en flicka. Nu är vi på 800-talet f Kr. Sen kom kristendomen, som satte sina ramar och utsåg en manlig gestalt som världens skapare. Under medeltiden var de flesta fattiga bönder och kvinnorna var omyndiga. Inte förrän på 1700-talet revolterade folket och under amerikanska och franska revolutionen, förändrades inte bara kvinnors ställning utan även andra förbisedda individer. Därefter kom industrialismen som gjorde det möjligt för kvinnor att få egna arbeten. Förskola infördes för alla i Sverige 1842, och många kvinnor kunde bli lärare. 1873 öppnade universiteten även för kvinnor i Sverige. Nu behövde inte kvinnor i Sverige längre vara pigor. Hellre hemmafru i staden. Många kvinnor blev dock självständiga och givetvis ett hot mot patriarkatet som växt sig starkt.

Först 1974 infördes föräldraförsäkringen i Sverige. Fram till 1938 var det enligt svensk lag förbjudet att sälja preventivmedel. Abort var förenat med dödsstraff. 1964 kom p-pillret. Kondom fanns ju,  men var förenat med att mannen var villig att använda den och köpa den, vilket förmodligen var lika svårt som idag. Det här är inte så länge sedan. Det är nog vettigt att vi respekterar kvinnorörelsen och håller efter så inte fler nämndemän i Hovrätter får för sig att det är ok för en 50-årig man sticka in sitt finger i ett 10-årigt kvinnligt yttre könsorgan. Vi borde kommit längre.

Man lär sig ju alltid något när sådana här händelser inträffar. En väninna till mig var vänlig nog att uppdatera mig med flera intressanta ord i ?snippvärlden? ?? snippbastu och även pussywhisper. Nyfiken som man är kollade jag upp podden ?Förmödrars makt? och avsnittet där de beskriver hur man blir sin egen ?pussywhisper?. ?ven om jag var ensam i rummet, blev jag röd i ansiktet för att jag rodnade, allt var genant och pinsamt men ändå kittlande roligt. Jag fnissade i en och en halv timme.

Vad ?snippbastu? är? Koka upp en gryta med varmt vatten, häll över den i en skål som passar i toaletten, sätt dig på toaletten över den ångande skålen. Där har du din ?snippbastu? ???? funkar inte för män. Sorry? ja, då skall den vara kort isf. Tänk vad man får lära sig med åren?

Fler inlägg

?Surpittar? ?? undrar hur det ordet uppstod? Ordet ?surpitt? finns inte om man söker på det. ?ndå används det? eller? …

?Och så var julen över och nyårsfirandet nalkas explosionsartat snabbt. Varför kunde det inte vara åtminstone fjorton dagar emellan jul …

Ja, vad hände? Det var 33 grader i söndags, nu är det 11. Från shorts till jeans, från flipflops till …

?Kan du inte skriva något om Beach 2022?? ?Va? Jo? spännande, undrar vad det kan bli?? Det är ju inte …

Almedalsveckan, eller politikerveckan som den kallades förr, är världens största demokratiska mötesplats som hålles i och runt omkring Almedalen i …

Tisdag Vilken dag. Varför kan det inte bara vara lugnt, så jag hinner med? Mellan sju och åtta på morgonen …

Han står bakom min rygg där jag sitter framför datorn och skriver. ?Skriver du om oss?? undrar han ängsligt. ?Nej? …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skip to content